W związku z zamknięciem pływalni w Opolu i doniesieniami prasowymi informujemy, że dyrekcja MOSiR  jest świadoma sytuacji zarobkowej wszystkich pracowników jednostki.

Czynimy starania, aby wszyscy zatrudnieni w MOSiR, a nie tylko jedna grupa zawodowa, otrzymali wyższe wynagrodzenie.

W związku z wpłynięciem do MOSiR w dniu dzisiejszym postulatów ratowników, informujemy że podejmiemy rozmowy i wszelkie działania w celu wznowienia funkcjonowania pływalni. Z przykrością przyjęliśmy przejście pracowników na zwolnienia lekarskie, co przyczyniło się do dezorganizacji pracy obiektów.

Zdajemy sobie sprawę z rosnących cen, rat kredytów i konsekwencji wprowadzenia przez rząd Polskiego Ładu. Tym bardziej jesteśmy otwarci na rozmowy i apelujemy do ratowników o powrót do pracy, gdyż ich absencja uderza przede wszystkim w mieszkańców miasta, zarówno tych, którzy korzystają z miejskich pływalni indywidualnie, jak i grup zorganizowanych złożonych np. z uczniów opolskich szkół.

Pragniemy podkreślić, że w jednostce nie było podwyżek, a wspomniane przez pracowników 7 zł więcej od 1 stycznia 2022 roku to efekt rządowych regulacji dotyczących wynagrodzeń. Raz jeszcze zapewniamy, że jesteśmy otwarci na rzeczowy dialog i poważnie podchodzimy do kwestii zarobków w jednostce.